Ne radi aplikacija LastQuake (EMSC)!

Ovakav naslov je na tragu clickbait naslova kojima se služi (nažalost) većina online izvora vijesti u bespućima interneta te bih u nastavku htio podijeliti svoja iskustva korespondencije s glavnim tajnikom Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) – gospodin Remy Bossu.

Upoznati smo da je LastQuake mobilna aplikacija dostupna na Androidu i iOS-u koja pomaže svima nama koji smo u doticaju s ovim nesretnim potresima i podrhtavanjima. Nastavno na navedeno, gospodin Bossu mi je ljubazno ustupio konkretna objašnjenja što činiti i/ili što ne činiti kako bismo svi zajedno mogli koristiti aplikaciju na bolji način.

E-mail prepiska u nastavku:


Hi Tino, 

I am Rémy Bossu, in charge of the EMSC. 

Thanks a lot for your kind message. Indeed it could be very hepful for people in Croatia to understand the issue. We nos have a LastQuake app penetration rate in Croatia exceeding 7% and many more are using using our websites. So indeed in this like an denial of service attack

If you have the opportunity please explain the situation. I am not sure it will prevent users willing to get rapid information, but at least if they could understand that clicking frenetically on the app or website only makes situation worst (and also that our Twitter @LastQuake can be used as an alternative). Again we do not want to blame our users, we fully understand how frustrating it can be. It is also important for our users to understand that slashing the rating on the stores is counterproductive. We are a not for profit NGO offering free and ad-free services, so good rating on the stores is the best tool to convince possible sponsors that what we offer is appreciated and useful. 

Anyway, I also understand how frustrating it ca be when people are living in such a tough situation. Thanks again, 

Rémy


Svjesni su situacije i težine navedenog te im je žao što ne mogu pružiti bolje iskustvo s aplikacijom – oni su prvenstveno neprofitna i nevladina organizacija koja pomaže svima nama pružanjem ovakve besplatne usluge za cjelokupno građanstvo. Žele osvijestiti ljude kako je objavljivanje loših recenzija na raznim trgovinama aplikacija (GooglePlay, AppStore) kontraproduktivno i loše. Time se povećava mogućnost da aplikacija bude uklonjena sa službenih kanala preuzimanja i izravno utječe na financiranje ovog projekta.

Nedostupnost “nečega” je izrazito frustrirajuće i to svi znamo, pogotovo kada se radi o najhitnijim događajima gdje su ljudski životi u pitanju.

Do nedostupnosti korištenja aplikacije LastQuake, kao što većina vas/nas zna, dolazi zbog broja ljudi koji simultano pristupaju aplikaciji odmah nakon nekog incidenta, te taj cijeli proces ispada kao da se odvija napad DDOS-om (Distributed Denial of Service) ilivam odvija se napad uskraćivanjem resursa neke usluge i to izravno utječe na funkcionalnost aplikacije koja postane nedostupna (u nekim slučajevima) na više od jednog sata.

Postoji alternativni pristup ovoj aplikaciji, a koji je jednakovrijedan u pogledu brzine dobivanja informacije od EMSC-a – to je njihov službeni korisnički račun Twittera (@LastQuake). Čak i ako nemate Twitter, upišete li u tražilicu Google pojam EMSC i posjetite njihov službeni Twitter profil, vidjet ćete najnovije obavijesti koje su u skladu s informacijama na aplikaciji.

Pristup Twitteru: https://twitter.com/lastquake?lang=hr

Zahvalio bih se cijeloj ekipi EMSC-a na radu i podršci!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *