Scenarij za katastrofu

Četvrtak je, uobičajeni radni dan u vašoj tvrtki. Kad, malo poslije 14 sati stiže u odjel nabave zanimljiva e-pošta s naslovom Poziv na plaćanje. Zaposlenik je odmah prosljeđuje računovodstvu da ispitaju o čemu je riječ. Računovođa prima e-poštu, otvara je i klikne na privitak koji čini kompletno kriptiranje lokalnog računala. Analizirajući takav događaj možemo odmah… Continue reading Scenarij za katastrofu

Published
Categorized as Awareness

Najbolja ulaznica za #ransomware u 2020.

Prvu demistifikaciju koju bih učinio jest u svezi noseće slike ovog članka. Ne znam iz kojeg razloga, ali uvijek kada pričam ili pišem o nesretnoj pojavi malicioznog programskog koda koji nosi ime Ransomware sjetim se pirata – rekao bih da takva analogija, odnosno poveznica možda ima smisla, ili možda i nema. Kako god bilo, ovdje… Continue reading Najbolja ulaznica za #ransomware u 2020.

Ne radi aplikacija LastQuake (EMSC)!

Ovakav naslov je na tragu clickbait naslova kojima se služi (nažalost) većina online izvora vijesti u bespućima interneta te bih u nastavku htio podijeliti svoja iskustva korespondencije s glavnim tajnikom Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) – gospodin Remy Bossu. Upoznati smo da je LastQuake mobilna aplikacija dostupna na Androidu i iOS-u koja pomaže svima nama koji… Continue reading Ne radi aplikacija LastQuake (EMSC)!